Album je dílem skladatele, kytaristy a zpěváka Jiřího Bílého a kytaristy Michala Röhricha, který je spoluautorem aranžmá skladeb. Působivý obal a booklet vytvořil Jaroslav Skokan. Na vydání CD sestávajícího ze 13 skladeb finančně přispěly Město Pacov a Městské muzeum Antonína Sovy v Pacově.

Návštěvníky přivítal ředitel muzea Vlastimil Simota. Krátkou a zajímavou přednášku na téma „Antonín Sova a hudba“ v širších souvislostech přednesl literární historik Jakub Raš; přítomné jistě zaujala dlouhá řada skladatelů, které slavný pacovský rodák svým dílem inspiroval. Po krátkých proslovech následoval křest CD. Kmotry byli Jana Hrušková, starosta Pacova Lukáš Vlček a Vlastimil Simota. CD symbolicky pokřtěné vodou ze studánky na vrchu Strážiště pak Jiří Bílý uvedl ve vlastní život vhozením do publika. Koncert Jiřího Bílého a Michala Röhricha nadšené posluchače přesvědčil o kvalitách a umělecké hodnotě básní-písní. Sovovy překrásně zhudebněné verše jistě okouzlí další a další milovníky poezie. Příjemnou a uvolněnou atmosféru oba umělci okořenili vtipnými dialogy a příhodami provázejícími vznik CD.

Na křtu vystoupili také hosté; skladatel, zpěvák a multiinstrumentalista Vladimír Kučera alias Raven se synem Damiánem a namísto ohlášeného Jana Řepky (pro nemoc se nezúčastnil) na poslední chvíli přizvaný písničkář Karel Vepřek, který zahrál zhudebněné básně Bohuslava Reynka, Konstantina Biebla a Karla Hynka Máchy. Také jmenovaní hosté sklidili zasloužený potlesk. Hudebně poetický program trval bezmála tři hodiny. Diváci si pak zakoupená CD nechali podepsat Jiřím Bílým a Michalem Röhrichem při improvizované autogramiádě v šatně.
Všem účinkujícím a návštěvníkům patří naše velké poděkování!

CD Až bude po boji lze zakoupit za příznivou cenu 200 Kč (a také nová vydání Sovových knih a sovovskou monografii z pera Jakuba Raše) v Infocentru na pacovském zámku.

 

Vlastimil Simota

Share Button