Pro školní rok 2014/2015 bude nutné opustit objekt č. p. 321 na náměstí Svobody. Město Pacov má přiznanou dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod, a to ve výši 12 028 398,- Kč na realizaci projektu ZŠ Pacov náměstí – škola pro život. Plánovaný celkový rozpočet akce je cca 20 mil. Kč. Obsahem tohoto projektu je stavební modernizace objektu č. p. 321 na náměstí Svobody včetně nákupu nového vybavení, a to v rozsahu: sanace suterénů s vytvořením nových prostorů pro školství (dosud nevyužívaných starých prostorů), rekonstrukce půdy s vytvořením nových prostorů pro školství (dosud nevyužívaných starých prostorů), zajištění bezbariérovosti objektu – nový výtah skrze budovu, vybudování nových prostorů – nástavba jednoho nového nadzemního podlaží nad stávající novodobou přístavbou a vybudování nového víceúčelového hřiště ve dvoře. Dále dojde k modernizaci učeben, kterých se dotkne instalace výtahu. Například opravy podlah či elektroinstalace.

Během rekonstrukce č. p. 321 na náměstí Svobody bude využíván areál Za Branou, objekt „Červené školy“ v Nádražní ulici, 2 učebny v gymnáziu (včetně souvisejícího zázemí). Dále dojde k přestěhování sídla Mikroregionu Stražiště do objektu radnice a prostory, kde sídlí Mikroregion Stražiště, budou tak k dispozici škole.

K tomuto řešení se zastupitelstvo města rozhodlo z důvodu zajištění bezpečnosti dětí a zaměstnanců. Dále pak z důvodu tlaku řídícího orgánu Regionálního operačního programu Jihovýchod na dokončení projektu do března 2015. S poskytovatelem dotace bude dále jednáno o prodloužení termínu, a to alespoň do května 2015, avšak vzhledem k tomu, že Regionální operační program Jihovýchod musí být kompletně zadministrován a odeslán do Bruselu do konce roku 2015, jsou všichni zúčastnění, tedy realizátoři projektů i řídící orgán, pod velkým časovým tlakem.

Vzhledem k nutnosti využití objektu „Červené školy“ v Nádražní ulici dochází k posunutí realizace modernizace areálu MŠ Za Branou.

Ve školním roce 2014/2015 dojde k určitým omezením a situace nebude jednoduchá. Na druhou stranu si myslíme, že podaří-li se zrealizovat rozpracované a plánové akce, tak se materiálně technické zázemí základního školství posune o velký kus dopředu.

Půjde-li vše podle plánu, tak na začátek školního roku 2014/2015 by základní školství mohlo disponovat těmito prostorami (včetně v letošním a minulém roce dokončených):

  • zateplené a částečně modernizované objekty v areálu Za Branou včetně školní jídelny (nová okna, nové fasády, nové střechy), dále dojde i k další modernizaci
  • zmodernizovaný areál na náměstí Svobody (viz projekt ZŠ Pacov náměstí – škola pro život)
  • zmodernizovaná tělocvična Za Branou
  • nové venkovní učebny – v areálu Za Branou a u areálu Náměstí
  • nové prostory školního klubu v areálu Za Branou
  • zmodernizované sportoviště Za Branou („umělka“ – předpoklad provedení léto, podzim 2014)

Je důležité zmínit jednu poznámku, kterou je v současném systému dotovaných projektů nutné brát v potaz. V předchozím odstavci je záměrně použito: „půjde-li vše podle plánu …“. Nechceme nikterak malovat čerta na zeď, ale aby projekt byl realizovatelný, musí být hodnotitelný. Tedy musí dorazit patřičný počet nabídek od uchazečů – stavebních firem. Aktuálně se setkáváme se situací, že stavební trh je přesycen a již v letošním roce jsme byli nuceni některá výběrová řízení zrušit a vypsat opětovně, a to pro nedostatek nabídek, jak to definuje zákon o zadávání veřejných zakázek. U projektu ZŠ Pacov náměstí – škola pro život doufáme, že o akci bude zájem, přeci jen se jedná o zajímavou práci tzv. na zimu pod střechou. Aktuálně probíhají dokončovací práce na vypsání výběrového řízení, které podléhá schválení ze strany Regionálního operačního programu Jihovýchod (a to nejen před vyhlášením výběrového řízení, ale také po provedení VŘ – tedy jedná se o dvojí kontrolu). Předpoklad zahájení prací je srpen 2014.

Na závěr je důležité ještě krátce zmínit informace k prováděným aktivitám v areálu Za Branou – zateplení školních objektů a školní jídelny. Aktuálně jsou vyměňována okna a zateplovány fasády. Aktivity zasáhly do konce školního roku. Rozsah prací je natolik rozsáhlý, že práce budou probíhat až do konce prázdnin, tak aby na nový školní rok byly objekty zatepleny. Kromě výměny oken a zateplení fasád a soklů, bude ještě vyměněna střešní krytina střech školních objektů (starou eternitovou krytinu není vhodné demontovat za provozu školy). Myslíme si, že je vhodnější práce realizovat na konci školního roku a v průběhu prázdnin, než aby zasáhly do nadcházejícího dalšího školního roku. Kromě zateplování dochází ještě k dalším úpravám objektů, a to například vybudování nových přípojek elektrického vedení (každý objekt bude nově připojen samostatnou přípojkou), dochází k vybudování nového vedení datové sítě a dále bude provedeno posílení tlaku vody v celém areálu.

Lukáš Vlček, starosta města
Tomáš Kocour, místostarosta města

Share Button